22. dubna 2009

Lněný olej

Získává se lisováním semínek lnu setého. Je účinnou pomocí, jak předcházet arterioskleróze, infarktu, rakovině a dalším chorobám1). Užíváním v tvarohu má vysoce protirakovinné účinky.

Charakteristika:

Vyznačuje se vysokým obsahem lecitinu, minerálních látek a vitamínů, obsahuje až 72 % nenasycených esenciálních mastných kyselin. Obsahuje niacin, což je důležitá součást komplexu vitamínů B3. V odborném světě se považuje za jeden z nejlepších olejů vůbec. Obsahuje inulin, který čistí střeva a upravuje mikroflóru.

Zdravotní účinky:
 
Podpora mozkové činnosti
Alfa-linoleová kyselina (ALA) je hlavní zdroj omega 3 mastné kyseliny DHA (Docosahexaenová kyselina), která je hlavní složkou mozku. Studie prokázaly, že deficit ALA může vést k nižší tvorbě DHA. Nízká hladina DHA může být rizikovým faktorem předčasné senility a snížených poznávacích funkcí. Jelikož enzym, který přeměňuje ALA na DHA ubývá s věkem, nemusí být v tomto případě vždy lněný olej účinný. DHA z mořských řas a ryb poskytuje alternativu. Lněný olej je zdrojem též kyseliny linolové, prékurzoru arachidonové kyseliny, další hlavní strukturální mastné kyseliny mozku.


  • Kožní problémy, včetně zánětlivých ekzémů
  • Onemocnění srdce a cév
  • Zvýšená hladina cholesterolu
  • Buněčná podpora
  • Rheumatoidní artritida
  • Autoimunitní onemocnění obecně
  • Chronické zánětlivé stavy
  • Podpora imunity

Žádné komentáře:

Okomentovat