1. dubna 2009

GFCF dieta - recepty

http://gfcfdieta.blogz.cz/
http://bezlepku.blog.cz/

Jáhlová kaše s medem a oříšky

300 g jáhel, 1 l mléka, trochu soli, cukr, vanilkový a skořice, med, kakao, máslo, oříšky

Jáhly dvakrát prolijeme horkou vodou a necháme okapat na sítě. Pak je zalijeme mlékem, osolíme, přidáme vanilkový cukr a na mírném ohni vaříme do měkka. Hotové osladíme medem, poklademe plátky másla, posypeme skořicí, kakaem a strouhanými oříšky.

Jahelník s ovocem a oříšky
250 g jáhel, 0,5 l mléka, 100 g cukru, 1 vanilkový cukr, sůl, 250 g sušené směsi NATURAL (Horácká směs) s větším podílem sušených jablek nebo různé druhy sušeného ovoce a ořechu (sušené švestky, rozinky, sušené jablka, kandované ovoce, vlašské a lískové ořechy, loupané slunečnicové semínka aj.), 4 vejce, 30 g másla

Jáhly propereme, 2-3 krát spaříme, propláchneme a nasypeme do osoleného a oslazeného mléka. Zlehka mícháme, na mírném ohni vaříme do změknutí obilek. Ještě do horké hmoty zamícháme ovoce a oříšky a necháme trochu vychladnout. Pak přidáme žloutky ušleháme sníh z bílku a opatrně všechno promícháme. Připravenou kaši přeneseme do vymaštěné zapékací misky nebo pekáče, povrch urovnáme, pokryjeme tenkými plátky másla a zvolna upečeme ve středně vyhřáté troubě. Jahelník mužeme připravit i s čerstvým ovocem ( jablka, jahody, trešně ). Politý ovocnou šťávou mužeme podávat jako hlavní jídlo nebo postříkáme šlehačkou, posypeme strouhanou čokoládou a podáváme jako dezert.

Rychlé zeleninové jáhly
200 g jáhel, 750 ml vody, 500 g mražené zeleninové směsi, 1 větší cibule, 2 stroužky česneku, sojová omáčka, sekaná petrželka
Jáhly uvaříme podle základního receptu. Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme zeleninovou směs a chvíli povaříme. Přidáme chladné jáhly, dobře promícháme, ochutíme česnekem, sojovou omáčkou a sekanou petrželkou. Podáváme posypané jemně strouhaným sýrem, pokapané kečupem a ozdobené snítkou petrželky.


Kakaové koláčky s marmeládou
Kromě lepku a mléka neobsahují také vejce a sóju, 150g sádla, 180g bezlepkové mouky schar c
180g cukru moučky, 60g kakaa

Vytváříme kuličky o průměru 2-3 cm.(nerychlejší je vyválet hada a nakrájet, pak pouze zakulatíme). Kuličku zmáčkneme jedním prstem na 1 cm výšky, čímž se vytvoří malý koláček. Do důlku naplníme marmeládu, případně následně vložíme ořech. Pečeme v MÍRNÉ troubě (max. 100 st.) jinak se nám koláčky roztečou. Pečeme, či spíše sušíme v troubě, než marmeláda uvnitř lehce zkaramelizuje. Můžou se jíst hned, ale lepší jsou navlhnou.

Bramborové housky
1 kostka droždí nebo 1 sáček, 1 lžička cukru, 500g světlé bezlepkové mouky (Schar, Michalík), 200g uvařených brambor od včerejška, 1 lžička soli, 2 lžíce oleje, voda - od oka asi 300-400ml
1 rozšlehané vejce na potření, hrubá sůl na posypání,

Postup: Z droždí a cukru necháme vzejít kvásek. Všechny suroviny v míse smícháme, vodu přidáváme postupně, až má těsto správnou hustotu (ne příliš tuhé). Pod utěrkou v teple necháme vykynout. Rukama moučenýma v rýžové mouce tvarujeme housky, klademe na plech, potíráme rozšlehaným vajíčkem a sypeme hrubou solí. Dáme na chvilku dokynout do vlažné trouby. Pečeme na 225°C dozlatova


Splácaná buchta
4 vejce, 200g cukru, 200ml rýžového mléka, 100ml slunečnicového oleje, 150g bezlepkové mouky Michalík, 50g rýžové mouky, 50g kukuřičné mouky, 1 vanilkový pudink, 1 prášek do pečiva, 1 lžička xantanové gumy

Vejce a cukr dobře ušleháme v elektrickém šlehači, přimícháme ostatní suroviny. Nalijeme na hlubší plech vyložený papírem na pečeni, pečeme ve vyhřáté troubě na 220°C.
Tento recept vznikl úplně náhodu, když jsem doma měla spoustu sáčků se zbytky nejrůznějších mouk a nechtělo se mi běžet do obchodu pro novou. Zbytky jsem úspěšně zužitkovala a výborná kyprá voňavá buchta, co se nedrobí, byla na světě.


Křehký koláč s amaranthem
1/4 kg uvařených brambor ve slupce, 1/4 kg amarant. mouka, špetka prášku do pečiva, 3 lžíce margarínu (např. Perla), mléko - na 1/2 kg směsi brambor s amaranthem, 1-2 lžíce - já dávám mléko Neocate, 1-2 lžíce mouky Apromix - lze nahradit Solamylem, 2 lžíce Fruktózy špetku soli náplň: uvádím jablka - lze nahradit např. borůvkami

Postup přípravy jídla: Křehký koláč s amaranthem
Uvařené oloupané a vychladlé brambory nastrouhat na jemno (jako na knedlík) přidat všechny ostatní přísady a zpracovat RYCHLE v tužší těsto asi jako na linecký koláč. Na pečící papír vyválet asi 1/2 cm vysokou placku. Tu poklást buď nastrouhanými jablky, posypat skořicí a fruktózou, přidat rozinky a přikrýt druhou plackou. Vrch potřít vodou, propíchat vidličkou a vložit do vyhřáté troby. Koláč se peče cca 20 min při 200 st. C. Upečený, ještě teplý lehce potřít rozpuštěným margarínem. Pak už jen sníst.


Bezlepkový chléb Jizerka

300ml vody, 3lžíce oleje, 1lžíce octa, 2žičky soli, 2lžičky kmínu, 1lžíce másla, 500g Jizerky, 1/2kostky droždí, 1lžička cukru, 50ml rostlinného mléka


Chléb z amaranthu
17 dkg amaranth. mouky, 13 dkg mouky Apromix, 1 lžička Fruktózy, 1 lžička soli, 1 lžička, anthanové gumy, 1 lžička octa, 1-2 lžičky kmínu, 1 a čtvrt lžičky sušené droždí, 1/4 l teplé vody

Postup přípravy jídla: Chléb z amaranthu
Všechny přísady smíchat dohromady jen sušené droždí schovat do mouky před promícháním. Vypracovat těsto, utvořit bochánek a nechat cca 30 min kynout, pak vrchní stranou položit na pekáč pokrytý pečícím papírem a potřít lehce slanou vodou a nechat kynout dalších 20- 30 min. Pak vložit do troby vyhřáté na cca 180 st. C a péct dokud se neutvoří růžový povrch, pak troubu ztlumit na cca 150 st. C a dopéct. Po upečení znovu potřít slanou vodou a nechat vychladnout, pak nakrájet a jíst.


Placičky z pohanky a kapusty
vařená kapusta, vejce, vařená pohanka lámanka, česnek, slanina, kukuřičná stouhanka,
sůl

Postup přípravy jídla: Pomlela jsem vařenou kapustu se slaninou a česnekem, přidala uvařenou pohanku. Zahustila jsem to trochou kuku strouhanky. Vytvořit malé placičky, obalit ve strouhance a smažit. Dobré!


Rajská omáčka

kus hovězího masa, 1bob.list, 3 řebíčky, 5kuliček nového koření, 1 velká cibule, 1 rajčatové pyré,
bramborový škrob nebo jiná mouka na zahuštění, cukr

Postup přípravy jídla: Rajská omáčka
do papiňáku vložíme maso,cibuli v celku +koření a uvaříme doměkka.do hrnce nalijeme olej a přidáme cca 2 lžíce mouky-uděláme světlou jíšku a přidáme rajčatové pyré,povaříme a přidáme vývar z masa.Poté vložíme nakrájené maso a provaříme,na závěr dochutíme cukrem.Jak příloha je vhodná:knedlík ale i obyčejná rýže.


Ovocný nákyp

100g uvařené kulatozrné rýže, 200g uvařených širokých nudlí-dle diety(bezlepkové,bezvaječné apod.), cca 50g cukru, 1 vanilkový cukr, 1 kompot dle chuti-velmi dobrý je meruňkový,
1 lžíce marmelády, hrst ořechů, kousek másla-dle diety, mléko-dle diety-místo něj lze použít i zbylá kompotová šťáva, 100g solamylu+1 kyp.prášek

Zapékací mísu silněji vymažeme máslem.rýži smícháme s těstovinami marmeládou cukry přidáme solymyl z kyp.práškem a dolijeme tolika mlékači kom.šťávy aby vznikla hustější směs.polovinu této směsi nalijeme do mísy poklademe pokrájeným ovocem,posypeme rozinkami a ořechy,na to nalijeme zbylou směs a poprášíme kokosem.zapékáme cca 20minut.

Žádné komentáře:

Okomentovat